top of page

Els Guardians de Catalunya

Herois, justiciers i Super-Herois catalans

La Barretina

Origen del projecte

Vaig néixer als anys 70, a prop de París, de pares de Catalunya Nord que han passat molt malament el seu desarrelament geogràfic. Em van transmetre la catalanitat des de molt jove, tant amb nostàlgia com amb fantasia. El meu pare, fill dels rius de Conflent, i la meva mare, filla de les muntanyes de la Cerdanya, parlàven d'aquesta terra natal com un país llunyà, màgic i meravellós. …

I això és també el que jo pensava, ja que podia comprovar-ho amb els meus propis ulls cada cop que hi anàvem de vacances. 

En la meva ment d'infant, la realitat comptava amb dos móns paral·lels. Hi havia París, un món gris, concret i fred, on vam haver de quedar-nos, i Catalunya, una terra fantasmagòrica, sinònim de colors, sabors, màgia, naturalesa i llibertat.

Tenia por que aquest meravellós món desaparegués o que algú o alguna cosa no em permetés tornar-hi.

Crec que aquests herois van sorgir al meu subconscient en aquest període de la meva vida, entre la por i l'esperança ...

 

Els Guardians de Catalunya serien els guardians d'un territori geogràfic i alhora intern. Vetllen per una cultura que ha format una gran part de la meva interioritat, una cultura a la qual vull rendir homenatge i fer aquesta modesta contribució.

 

Aquest projecte és finalment una resposta al·legòrica a les preguntes que em vaig fer, molt més tard, sobre la construcció de la identitat catalana i la seva història, plena de batalles, llegendes, resistència i emancipació.

Making-of

Vaig imaginar personatges molt diferents, personatges que podrien encarnar diferentes maneres de ser o de sentir-se català.

Em vaig inspirar en els símbols, les figures emblemàtiques de la cultura catalana i les característiques de l'heroi / vigilant / superheroi: un vestit o una armadura, un equip (armes ofensives o defensives, objectes, talismans), "superpoders" i colors que fan referència a una identitat específica. Sang i or en particular. Alguns personatges també tenen una identitat dual. Sovint passa amb els superherois, per exemple amb Spiderman, que és Peter Parker i Spider Man. Podríem esmentar El Zorro, Superman, i molts altres. La doble identitat m'interessava molt, ja que està plena de significat, especialmente per a mi que vaig néixer i viure a França.

Princesa Catalunya

Llavors em vaig posar a esboçar la història personal de cada personatge. Era necessari per aconseguir visualitzar-los.  Quan va caldre passar per darrere de la càmera fotogràfica, Em vaig adonar que havia d’evitar simplement  - fer la foto -, sinó mes aviat fabricar imatges populars que reflectissin  l’univers dels herois populars justament. Com una forma de paròdia, de vegades amb referències evidents a personatges ja existents de l’univers de superherois i vigilants. 

He triat diversos lliuraments d’imatges que corresponen a diferents moments, és a dir des del començament de la dècada de 1970 fins als nostres dies. La « collita » de les últimes produccions contemporànies en definitiva. Aquesta elecció era necessària perquè els superherois i els justiciers no envelleixen,  o molt poques vegades ho fan. Són eterns, cíclics.

I llavors jo vaig néixer als anys 70, moment on va començar el meu interès en aquests herois. Es el fruit de la meva imaginació infantil i adolescent dels anys 70/80 que va dictar algunes de les imatges.   Finalment, vaig creuar gèneres com acostuma a passar en l’univers de vigilants i superherois: còmics, pel·lícules, cartells de pel·lícules, etc…

Els guardians de Catalunya són 6. Aquí teniu una breu descripció:

  •  Sant-Drac inspirat per Sant Jordi. Ell porta una armadura de Drac i enarbora una rosa amb poders especials. 

  • La Barretina inspirada del barret català, i els cubans revolucionaris.

  • Princesa Catalunya inspirada de la princesa oferta en sacrifici segons a llegenda de Sant Jordi.

  • L’ull de Miro

  • El Dr.Gaudi (mosaics d’en Gaudí Parc Guell).

  • l'incaut Guifre inspirada en Guifré El Pelós, el guerrers grecs i gladiadors Romans. Grecs i romans, dels que la seva presència està documentada a Catalunya durant l’antiguitat

bottom of page